Elämäntapamuutoksen ABC

Syksy ja kevättalvi on aikaa, jolloin moni ryhtyy taas ”kroppa-projekteihin”, ”palaa ruotuun”, noudattaa erilaisia dieettejä ja kuntokuureja, tai ostaa ties kuinka monennetta kertaa vuoden salijäsenyyksiä, josta lopulta käyttääkin vain sen ensimmäisen kuukauden-pari :) Motivaatio on kova, mutta jostain syystä se into kestääkin vain sen aloituksen verran, ja hiljalleen hiipuu, kunnes vanhat tottumukset ovat taas käytössä ja aloittaminen on jälleen siirretty uutta ajankohtaa odottamaan. Sanomattakin selvää, että siksi niin monet palkkaavat ammattilaisen tuekseen.

Nämä ainaiset uudelleen aloitukset, jojoilut ja sahailut, ruotuun palaamiset ja muut vastaavanlaiset kuviot ovat hieman vinksahtaneita, mutta yleisiä ajatuksia ja toimintatapoja.

Kun nimittäin elämäntapamuutos on oikeasti omaksuttu elämäntapamuutokseksi, asetelmaan mahtuu mukaan herkuttelua, treenitaukoja, kesälomia, grillibileitä, terassi-iltoja, vapaata ruokailua, muutaman kilon painon heilahteluita, ja muita täysin normaaleja asioita, jotka kuuluvat elämään. Terveellinen elämäntapa kun on ulkoisen hyvinvoinnin lisäksi myös sisäiselle hyvinvoinnillemme terveellinen.


Tämä teksti nostaakin esiin kolme erilaista kohtaa - A, B, C - joita hyödyntämällä voit tehdä elämäntapamuutoksesi kestäviä valintoja korostaen. Niin, että aloitat tällä kertaa viimeistä kertaa.


A) Älä pyri täydellisyyteen

Kuten yllä sanottu, terveellinen elämäntapa on myös sisäiselle hyvinvoinnillemme terveellinen. Täydellisyyteen pyrkiminen ei tule koskaan tekemään sinua onnelliseksi. Täydellisyyden tavoittelu on tuhoon tuomittu tie, koska täydellisyyttä ei ole. Älä pyri jotain kohti, mitä ei ole olemassakaan.

Kun tavoittelet täydellisiä elämäntapoja, ahdistut, koska KUKAAN ei voi elää täydellistä elämää, toteuttaen jatkuvasti täydellisiä valintoja. Mitä se täydellinen elämä tai elämäntavat edes on? Niinpä, ei niitä ole. Hyvinvoinnista ja etenkin "täydellisestä" ravinnosta saatetaan maalata hyvin suppeata ja "mutkat suoriksi" tyyppistä kuvaa, esimerkiksi erilaisilla superfoodeilla ja eri asiantuntijoiden tiukoilla lausunnoilla ja kaiken kattavilla kieltolistoilla ja rajoituksilla. Olisi hyvä muistaa, että myös alan ammattilaisten mielipiteet "täydellisestä" ruokavaliosta vaihtelevat paljon, ehkäpä juuri siksi, kun yhtä ainoata oikeaa tapaa syödä ei olekaan.

On huonompia ja parempia valintoja, ja näihinkin valintoihin vaikuttavat yksilöiden erot, kuten esimerkiksi geenit, terveyden tila, hormonit, ikä ja monet muut seikat. Lisäksi niiden valintojen välille tarvitaan vielä sopiva tasapaino. "Väärien" ja huonojen valintojen osoittelu ja niistä aiheutuva jatkuva morkkis johtaa juuri vastakkaiseen lopputulemaan; Miksi edes yritän panostaa ruokailuun, kun en osaa ja kuitenkaan en onnistu missään?

Kun taas tavoittelet täydellistä vartaloa, tulet löytämään siitä aina virheitä, oli kuntosi lopulta millainen tahansa. Nälkä kasvaa syödessä, aina voisi olla hieman paremmin. Onnellisuuden ja hyvän olon sijaan tilalle astuu jatkuva tyytymättömyys, sekä epäonnistumisen ja riittämättömyyden tunne. Et tule kelpaamaan itsellesi ikinä.

Täydellisyyttä ei ole.


Pyri täydellisyyden sijaan kehitykseen ja tasapainoon, joka hyvän fyysisen olon lisäksi tukee myös henkistä hyvää oloasi. Se mihin pystyt nykyisillä voimavaroillasi, on riittävän hyvä.

Omaksu uusia tapoja, joita pystyt toteuttamaan ilman lisääntyvää ja pitkittynyttä stressin tai ahdistuksen määrää. Toteuta muutoksia pieniä askeleita ottaen, kuunnellen terveyttäsi. Lähde tavoittelemaan muutoksia, joissa ”täydellisen vartalon ja elämän” sijaan tavoitteletkin terveyttä, virkeyttä, hyvää oloa ja asioita, jotka saavat sinut onnelliseksi. Asioita, jotka tekevät elämänlaadustasi parempaa kuin aiemmin.


Kuitenkin hyvin usein elämäntapamuutokseen ryhtyvä asettaa tavoitteekseen "saada täydellinen/unelmieni kroppa", tai muun ulkonäköön liittyvän tavoitteen. Tässä ei ole mitään väärää, ja ajatusmaailma on täysin luonnollinen. Olo voi tuntua onnettomalta, jos peilistä katsoo takaisin peilikuva, jollainen ei koe itse olevansa.

Tärkeää olisi kuitenkin muistaa, että pelkkä peilikuva ei määritä meitä ihmisenä. Hyvä olo ja onnellisuus on kokonaisuus, jossa peilikuvalla ei ole itseasiassa minkäänlaista merkitystä.

Olipa se pohjimmainen syy tai ensimmäinen sysäys elämäntapamuutokseen mikä tahansa, ei se muutokseen herättävä syy koskaan ole huono, tai sellainen että siitä saatu motivaatio kannattaisi jättää käyttämättä. Silloin olet herännyt ajatukseen, että tahdot muutosta nykyiseen tilaan. Olet pisteessä, jossa huomaat, ettet ole tyytyväinen tai onnellinen. Jos tätä muutosta auttaa työstämään ajatus siitä, että haluat kropan ruotuun ja -10kg painoa pois ennen tiettyä päivämäärää, go for it! Jos tavoitetta lähtee kuitenkin puurtamaan pelkkä vaa-an lukema mielessä, ajatuksena että "Sitten kun olen -10kg olen tyytyväinen..." voi käydä niin, etteivät muutokset ja tulokset ole silti tulleet jäädäkseen. Onnellisuus tai tyytyväisyys elämään harvoin paranee pelkän vaa-an lukeman perusteella, tai odottaen maagista "Sitten kun..." hetkeä.

Hyvä valmentaja osaakin ohjata asiakasta lempeästi kohti uusia ajatusmalleja, jossa pian se vaa-an lukema ei enää määritäkään onnellisuutta. Hyvä valmentaja ohjaa asiakasta kohti tavoitteita ja muutoksia, jotka tukevat pysyvää balanssia arjessa.

Elämäntilanteemme saattavat olla hankalia. Ajatellaan, että kun en kuitenkaan näiden ruuhkavuosien aikana ehdi juuri itseeni panostaa, ei kannata edes yrittää. Kuitenkin jo pienet, itselle mahdolliset toteutettavat, hyvät muutokset tuovat positiviisisia muutoksia mukanaan. Terveellistä elämää kun voi viettää monella eri tapaa.

Jokainen on varmasti kuullut säännöllisen liikunnan merkityksestä, tasaisesta ateriarytmistä, hyvästä unesta...

Joissain elämäntilanteissa nämä palikat eivät välttämättä kuitenkaan järjesty optimaalisesti kohdalleen niin mitenkään, vaikka